Prázdninové dopravní uzavírky v okolí Barrandova – aneb když na radnici nemyslí

Místní obyvatelé to znají, magistrátní úředníci, kteří to mají v popisu práce zjevně nikoliv. Ze sídliště Barrandov do centra města vedou jen dvě cesty: ulicí K Barrandovu – po barrandovské radiále nebo podél tramvaje ulicí Na Zlíchově – starou hlubočepskou silnicí. Jinudy to nejde, protože zde máme Prokopské údolí. Ostatní varianty ať již objížďka autem přes pražský … Pokračovat ve čtení „Prázdninové dopravní uzavírky v okolí Barrandova – aneb když na radnici nemyslí“

Místní obyvatelé to znají, magistrátní úředníci, kteří to mají v popisu práce zjevně nikoliv.

Ze sídliště Barrandov do centra města vedou jen dvě cesty: ulicí K Barrandovu – po barrandovské radiále nebo podél tramvaje ulicí Na Zlíchově – starou hlubočepskou silnicí.

Jinudy to nejde, protože zde máme Prokopské údolí. Ostatní varianty ať již objížďka autem přes pražský okruh na Zličín nebo na Zbraslav stejně jako vlakem z Holyně jsou pro dojíždění do zaměstnání prakticky nepoužitelné.

Tato realita však nebránila dopravnímu odboru magistrátu povolit současně uzavření ulici Na Zlíchově (a tím pádem i kompletní tramvajový provoz na Barrandov) a částečně uzavřít nájezd z ulice K Barrandovu na Barrandovský most, a to na celý měsíc červenec 2015.

Tramvajová doprava byla nahrazena velkokapacitními kloubovými autobusy linky X12 ve špičkovém intervalu 2-4 min. Takto intenzivní náhradní doprava se tak přidala k běžnému provozu na páteřní komunikaci K Barrandovu, která byla ve svém vyústění na Barrandovský most ve stejné době částečně uzavřena. Mimoto je ulice K Barrandovu objízdnou trasou pro obyvatele odříznutých částí Hlubočep a Žvahova, ale také pro ty, kteří používali k cestě ze sídliště ulice Hlubočepskou a Na Zlíchově.

Důsledkem byly celodenní dopravní zácpy a dopravní kolaps ve špičkách, kdy zdržení od ulice Wassermanovy dosahoval více než hodinu. Rozhodnutí povolit obě uzavírky současně, byť v prázdninovém termínu považujeme téměř za kriminální čin. Cesta ze sídliště prostředky MHD byla mírně řečeno nedůstojná – autobusy jezdily krokem, byly přeplněné a dvoukilometrová cesta na návaznou dopravu trvala až 40 minut, to vše v tropických teplotách. Intervaly autobusů se díky zácpě dostávaly z plánovaných 2 minut na 20 i více.

Zaslali jsme proto na magistrát žádost o prošetření postupu povolování uzavírek a navržení opatření, které by do budoucna zabránily opakování podobné situace.

Odpověď magistrátu, na kterou nyní čekáme, vám samozřejmě zprostředkujeme na těchto stránkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *