Kontroverzní smlouva MČ Praha 5 s Ekospolem  na výstavbu projektu Výhledy Barrandov II

Dne 26. 7. 2023 byla podepsána mezi Městskou částí Praha 5 a společností  Ekospol  Smlouva o spolupráci v souvislosti se záměrem stavby Výhledy Barrandov II. Touto smlouvou se vedení MČ Praha 5 zavázalo stáhnout žalobu na Ekospol, kterou podalo předchozí vedení MČ Praha 5, a ponechalo tak v podstatě Ekospolu volné pole působnosti při jeho výstavbě bytových domů na Barrandově s názvem Výhledy II.  Závazky Ekospolu v uzavřené smlouvě jsou naopak velmi slabě vymahatelné. Tím si MČ Praha 5 nechala vzít z rukou jediný účinný nástroj, který měla, aby mohla Ekospol donutit k tomu, že by se začal chovat při výstavbě na Barrandově jako ostatní developeři, kteří se k této spolupráci zavázali v minulém volebním období, tj. aby se začal podílet na výstavbě veřejné infrastruktury, aby dodržel platný územní plán, aby jeho výstavba byla v souladu s územní studií schválenou Zastupitelstvem MČ Praha 5 v červenci 2020.

K jednání s Ekospolem nebyl přizván ani žádný z barrandovských spolků, které se územním rozvojem a výstavbou na Barrandově zabývají. Několikaleté úsilí spolků a předchozích zastupitelů tak bylo hozeno do koše. Ano, Ekospol nikdy nechtěl s nikým jednat, spolky přehlížel, s veřejností nediskutoval, raději si vždy počkal na případnou změnu politické reprezentace, které vždy předložil stejný stavební záměr s pouhými kosmetickými úpravami. Je vidět, že se mu jeho strategie vyčkávání vyplatila.

To je ten lepší a důraznější tlak na developery, s nímž současná vládnoucí koalice šla do předvolebního boje? To jsou ty lepší smlouvy o spolupráci s developery, než smlouvy které byly před jejím nástupem uzavřeny s jiným barrandovskými developery (Finep, YIT).  V reakci na toto nepochopitelné jednání zasíláme na radnici tento otevřený dopis a očekáváme jejich reakci:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *