Nový projekt Ekospolu – Obytné domy Werichova

Stavební úřad Prahy 5 oznámil 16.8.2016, že na základě žádosti společnosti Ekospol zahajuje územní řízení na nový bytový projekt označený jako „Obytné domy Werichova“.   Popis projektu Jde o projekt čtyř bytových domů umístěných severně od stávajícího domu Kaskády III na západním konci ulice Werichova, mezi právě stavěným domem Výhledy Barrandov (také od Ekospolu) a konečnou stanicí … Pokračovat ve čtení „Nový projekt Ekospolu – Obytné domy Werichova“

Stavební úřad Prahy 5 oznámil 16.8.2016, že na základě žádosti společnosti Ekospol zahajuje územní řízení na nový bytový projekt označený jako „Obytné domy Werichova“.

 

Popis projektu

Jde o projekt čtyř bytových domů umístěných severně od stávajícího domu Kaskády III na západním konci ulice Werichova, mezi právě stavěným domem Výhledy Barrandov (také od Ekospolu) a konečnou stanicí tramvaje.

Dva z domů mají 8 nadzemních podlaží a další dva 9 nadzemních podlaží. Pod domy jsou umístěny dvoupatrové podzemní garáže, které jsou vždy pro dvojici domů společné. Vrchní patro garáží vystupuje výrazně nad terén, jde v podstatě o mírně zapuštěné první nadzemní patro. Do garáží se bude vjíždět vjezdem ze severu.

Celková kapacita těchto čtyř domů má být 314 bytů, hrubá podlažní plocha je celkem 21174 m2. V podzemních garážích má být místo pro 268 aut, další parkoviště se 103 místy pak bude na povrchu severně od domů.

Architektonicky nejsou domy ničím zajímavé, jde o „krabice“ s půdorysem 45 metrů x 19 metrů a výškou nad terénem 27 metrů orientované delší osou v severojižním směru, vrchní tři patra jsou ustupující. Prostor mezi sousedními dvojicemi domů bude privátní, částečně zaplněný předzahrádkami přízemních bytů. Odstup domů od Kaskád III má být 40 metrů (v tomto prostoru je plánována také tramvajová trať), odstup od Výhledů Barrandov je 35 metrů.

V parteru domů se nepočítá s žádnými prostorami pro obchody a jiné služby, jde o čistě bytové domy, kde uliční prostor v úrovni chodníku budou „zkrášlovat“ výdechy z garážového patra.

Splašková i dešťová kanalizace bude řešena přečerpáváním nahoru do stoky v ulici Werichova. Pro zachycení dešťových srážek má být vybudována podzemní potrubní retenční nádrž o objemu 190 m3.

 

Postoj našeho spolku

Podle našeho názoru jde o další ukázku developerské výstavby, která je zaměřena na maximalizaci zisku pro developera bez ohledu na to, aby výstavba přinesla nějaká pozitiva pro Barrandov a jeho stávající nebo budoucí obyvatele. Stavba nepřináší žádné nové veřejné vybavení, komerční plochy nebo infrastrukturu a pouze těží z již stávající infrastruktury.

Podle územního plánu má být stavba umístěna na ploše označené jako SV-H, kde nelze stavět čistě obytné stavby a minimální podíl ploch pro komerci, služby a občanskou vybavenost má být 40%. Má to i svou logiku, jelikož stavba leží u hlavní barrandovské komunikace s plánovanou tramvají. Očekává se zde proto větší pohyb obyvatel, kteří chtějí v daném místě nakoupit, zajít k holiči či posedět v restauraci.

Navrhnout v takovém prostoru čistě obytnou budovu je podle nás nepřijatelné, protože by to dále přispělo k přeměně Barrandova na pouhou noclehárnu. Očekáváme proto, že stavební úřad bude v tomto případě důsledně trvat na dodržení platného územního plánu a nepodlehne tlaku ze strany developera, tak jak k tomu došlo v případě Výhledů Barrandov nebo Kaskád VI,VII a IX.

Veřejné ústní jednání k tomuto projektu se koná 4.10.2016 v 10:00 na Úřadu městské části Praha 5, nám. 14.října č.4 v místnosti č.330. Pokud se ztotožňujete s naším pohledem na tento projekt, přijďte nás prosím osobně podpořit na toto jednání.

 

Jeden komentář u “Nový projekt Ekospolu – Obytné domy Werichova”

  1. Dobrý den vážení
    Píšu Vám ve věci probíhající stavby společnosti Ekospol na Barrandově, na konci ulici Werichova. S celou odpovědnosti mužu říct, že tento dopis píšu nejen od svého jména, ale i od jména všech naších sousedu nejen v domě, ale i vedlejších domovech i vesnicích. Tolerovat beztrestnost společnosti Ekospol za probíhající věci nechceme. Kopii tohoto dopisu posílám na několik emailů úředníků, včetně starosty.
    Budu psát jen ve skutečnosti. Při výjezdu ze stavby, pracovníky by měli čistit kola u kamionů, ale ve většině to nedělají. Na svém vlastním parkovišti, kde parkují osobní auta, mají posyb ze drcených kamínku, dokonce mají vlastní vjezd, takže auta pracovníků jsou úplně čistá. Při výjezdu na silnici už nemají žádný posyp. Při dešti a znečištěných vozidel ze stavby je na křižovatceu garáže během pár minut obrovská louže, kterou oni čistěji LOPATOU, což je naprosto nepochopitelně. Tuto špínu pak rozvážeji po celém Barrandově a nejhorší situace je u nás před domem. Za celou dobu jsme viděli umytí ulic jen několikrát, a to jen v době, kdy cca přicházela kontrola (o tom povíme níže). Pracovníky kamionů lítají po ulicích s obrovskou rychlosti, netoleruji chodci a velký problém je v tom, že POŘÁD blokuji nám ulici, může to být vjezd do garáže, vjezd do sousední vesnice nebo prostě nechaji stát vůz uprostřed ulice. Lidí museji objíždět kilometry nebo jsou vynuceni vyjíždět na chodník, protože jinak neprojedou. Další věc, kterou bohužel nemůžeme s nikým vyřešit je chování pracovníků po práci. Křoví, pole, chodníky se přeměnily do popelnice, protože pracovníky stavby házeji odpadky, cigarety láhve od piva a jiných alkoholických nápojů tam, kde chtěji. Jsme byly nucení zasahovat do toho osobně, požadovat je, aby neznečišťovali ulici, ale bohužel těch lidí je tak hodně, že by jsme museli pod domem stát celý den a hlídat to.

    Psali jsme se s p. Vocetkou v únoru, další dopis posílali starostovi, posílali fotografie, ale jak nám bylo řečeno p. Vocetkou:
    „Vozidla vyjíždějící ze stavby jsou umyta. Kontaktován byl stavební dozor p. Řízek, se kterým byla uvedená věc projednána. Hlídky na místě zjistily, že pokud dojde ke znečištění komunikace je zajištěné její umytí.“. Umytí ulic, jak i vozidel, bylo zajištěno jen na krátkou dobu.

    Od té doby situace určitě zhoršila se a hlavně že všechno bylo čisté jen v dny kontroly.

    Prosíme o Vaší spolupráci v této věci. Bohužel jsme běžní lidé, které nemají pravomoci v takových věcech. Nemyslíme si, pokud by takové věci se stali ve Vašem domově, že by se Vám líbili. Prosíme podívat se na tuto situaci z naše strany a přijmout nějaké opatření.

    T

    Dekuji.

    S pozdravem, Mgr. Andrey Nikitin

    Tel. +420 777 115 115

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *